Werkwijze

 

Vraaggesprek

Tijdens het eerste consult wordt er een vraaggesprek gehouden. De door u ingevulde online vragenlijsten worden doorgenomen en aangevuld. Op basis hiervan wordt een duidelijk inzicht verkregen over de mogelijke oorzaken van uw klachten.

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek volgt het lichamelijk onderzoek (u bent gekleed in ondergoed, hemdje en kort sportbroekje mag). Als osteopaat kijk ik daarbij naar lichaamshouding en test de bewegingsmogelijkheden van de verschillende delen van het lichaam (in stand, zit en ruglig). Indien nodig zullen aanvullende tests worden gedaan (bijvoorbeeld neurologisch onderzoek, spierkrachttesten, etc.). Op basis van de gegevens van lichamelijk onderzoek en het vraaggesprek kom ik tot een osteopathische diagnose.

Behandelplan

Na het stellen van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan wordt met u besproken. Behandelingen bestaan uit manuele technieken om de beweeglijkheid van het totale lichaam te verbeteren. Tevens worden er (indien nodig) adviezen gegeven met betrekking tot dagelijkse beweging/sport, voeding, voedingssuppletie en stressmanagement.

Prognose/aantal benodigde behandelingen

Doorgaans kunt u binnen 3 tot 4 behandelingen resultaat (verbetering en/of genezing) verwachten. Bij baby's mag u binnen 2 à 3 behandelingen resultaat verwachten. Klachten die langere tijd bestaan of ernstiger van aard zijn vergen soms meer behandelingen voordat verbetering merkbaar wordt. Tussen de eerste behandeling en de vervolgbehandeling zit ongeveer 3 tot 6 weken tijd om te kunnen herstellen. Bij baby’s is er vaak sneller resultaat en wordt er tussen de behandelingen 1 tot 3 weken hersteltijd aangehouden. De tussentijd is nodig om het natuurlijk herstel de kans te geven zijn werk te doen.

Maatregelen na de behandeling

De eerste 24 uur na een behandeling doet u er ook verstandig aan om relatieve rust te houden (niet sporten, geen zware werkzaamheden), zodat uw lichaam zijn balans kan hervinden. Tevens is het verstandig om ruim water te drinken, zodat afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden. Vermijd zoveel mogelijk alcohol, suikers en kunstmatige toevoegingen in uw voeding.

Preventie

Indien u geen specifieke klachten (meer) heeft, dan kunt u ook terecht voor preventie van klachten. Steeds vaker wordt ervoor gekozen om eens per 3 tot 6 maanden langs te komen voor een consult. Aanwezige blokkades worden dan opgelost, waardoor het lichaam weer in balans komt. Zo worden klachten voorkomen.

E-mailadres